Hartman Optik

Synundersökning

En synundersökning kostar 495:- och tar ca 30 minuter, den utförs av legitimerade optiker och vi följer kvalitetsnormen. Vid undersökningen kollar vi vad du behöver för styrka till dina glasögon, utifrån det rekommenderar vi ett lämpligt glas för just ditt synfel. Skulle en remiss behövas så skickar vi en sådan.

Kontaktlinsundersökning

Om du är förstagångsanvändare av kontaktlinser kostar första besöket 995:- och tar ca 60 minuter. Här görs först en vanlig synundersökning och sedan en mer specifik undersökning där vi mäter bland annat ögats form för att kunna ta fram den bäst anpassade linsen för just dig. Vi tränar på att sätta i och ta ur linserna innan du får med dig dem hem.

Har du haft kontaktlinser sedan tidigare så kostar en undersökning 650:- och tar ca 30 minuter. Här kollar vi så linsbärandet fungerar bra och om styrkan behöver ändras. Att hornhinnan ser fin ut och att ingen infektion finns. Har det kommit någon ny kontaktlins på marknaden finns även tillfälle att prova den.

Vi arbetar även med Dreamlens, en lins man endast bär under nattid.

Ögonhälsoundersökning

Ögonhälsoundersökning rekommenderas till dig som passerat 50 år eller som har ögonsjukdomar i släkten. Det är lättare att åtgärda eventuella förändringar i ögat ju tidigare de upptäcks. Den kostar 995:- och tar ca 60 minuter. Här görs förutom en vanlig synundersökning även en ögonbottenfotografering, synfältsmätning och ögontrycksmätning. Sedan skickas bilden iväg till ögonläkare för bedömning. Vi har även optiker med magisterexamen som arbetar hos oss som själva kan bedöma bilderna. Även här skickas remiss till ögonläkare om något avvikade upptäcks.

Körkortstest

Vi utför syntest inför körkortstillstånd den kostar 200:- och tar ca 15 minuter. Vi sänder sedan in resultatet till trafikverket digitalt, kom ihåg att ta med legitimation.

Olika synfel

Översynthet – Hyperopi
Översynthet även kallad långsynt innebär att ögats brytkraft är för liten i förhållande till ögats längd.
Översynt innebär att man ser bättre på långt håll än på nära.

Närsynthet – Myopi
Närsynthet även kallad närsynt innebär att ögat bryter ljuset för mycket i förhållande till dess längd. Man kan säga att ögat är för ”långt”. Vid närsynthet ser du bra på nära håll men sämre på långt håll.

Astigmatism
Astigmatism är nästa alltid kombinerat med över eller närsynthet. Detta är ett väldigt vanligt synfel. Ljuset som kommer in i ögat bryts i olika riktningar. Föremål på både långt och nära håll kan uppfattas suddiga.

Ålderssynthet – Presbyopi
När vi passerar 40 års ålder drabbas dom flesta av oss av ålderssynthet. Detta eftersom linsen i ögat stelnar lite. Vilket gör att vi får svårare att ställa om mellan olika avstånd. Ofta behöver vi hjälp på nära håll.

Torra ögon

Har du torra ögon? 10–20 % av Sveriges befolkning svarar ja på den frågan.

Men vad innebär det att ha torra ögon?
För att kunna förstå det behöver vi förstå tårfilmens uppbyggnad. Den består av slem, vatten och olja. (lipider)
Om det blir sämre produktion på någon av dessa tre, störs sammansättningen på tårfilmen och den fungerar sämre.

Vad har tårfilmen för uppgift i ögat?
Tårfilmens uppgift är att ge fukt och näring till ögat, men också att bryta ljuset. Skölja rent och smörja ögat så ögonlocken glider lätt över ytan när vi blinkar.

Orsaken till besvär?
Det kan bero på 2 saker. Det ena är: Dåligt eller inget tårflöde, vilket i sin tur kan bero på ålder, sjukdom, tillstånd t.e.x. klimakteriet eller läkemedel, som kan påverka mer än man tror. Det andra är: Förändrad tårfilm. MGD, då man har dålig funktion i de meibomska körtlarna som sitter i ögonlockskanten. Det är där oljan produceras. Att vistas i torr miljö kan påverka tårfilmen. Att sitta vid dator eller en skärm påverkar tårfilmen.

Vilka är symtomen på ett torrt öga?
Röda ögon /Skav /Gruskänsla /Irritation /Klåda /Trötthetskänsla /RINNANDE ÖGON! Lite motsägelsefullt, men när det blir för torrt på hornhinnans yta och ögonlocken går däröver känns det obehagligt. Tårkörteln som producerar tårvätskan får då signaler att det behövs mer tårvätska. På det viset blir det för mycket tårar och det rinner över.

Vad finns det för behandling?
– Ögondroppar utan konserveringsmedel.
– Gel vid större besvär då det smörjer bättre.

Det gäller att droppa förebyggande innan irritation uppstår.


– Värmemask med efterföljande massage på ögonlockskanterna.
– Kosttillskott med Omega 3 vilket påverkar slemhinnorna till bättre funktion.

Hylo-Comod är smörjande ögondroppar helt fria från konserveringsmedel för dig med medelsvåra problem. Förebygger och fuktar torra, svidande, rinnande eller trötta ögon. Innehåller högkvalitativ hyaluronsyra 1mg/ml

Hylo-Gel är intensivt smörjande ögondroppar vid väldigt torra ögon. Denna är långtidsverkande och också helt fri från konserveringsmedel. En intensiv droppe för dig med lite mer ihållande torra och trötta ögon. Innehåller 2mgsom ger ett mer långvarig lindring för ögat.

Hylo-Dual Intense är en intensivt smörjande och långtidsverkande ögondroppe för kroniskt torra och irriterande ögon. Passar för dig som behöver lindring vid extremt torra ögon, brännande, kliande, rinnande ögon. Innehåller 2mg/ml Hyaluronsyra och Ectoin.  Helt fri från konserveringsmedel. Bör ej användas med kontaktlinser.

Hyaluronsyra är ett naturligt ämne som redan finns i kroppen. Dess viktigaste uppgift i ögat är att binda vatten och därmed smörjar och bibehålla fukten.

Ectoin är ett snarlikt ämne som hyaluronsyran. Även den har en hög vattenbindande egenskap. Tillsammans skapar dessa ett skydd vid extrem irritation i ögat. Samtidigt som Ecotin indirekt  stabiliserar lipidskiktet i tårfilmen som ett yttligre skydd mot vattenavdunstningen.

Hylo-Care är en vårdande kombinationsdroppe helt fri från konserveringsmedel, som förutom 1mg/ml hyaluronsya även innehåller dexpantenol som är ett B-vitamin som påskyndar läkning i ögat. Passar bra för dig med små skador på ögats yta som kan uppstått till följd av torra ögon eller efter operation.

EvoTears fungerar som tårfilmens lipidfas och lämpar sig för dig som har torra ögon på grund av MGD*-problem eller lipidbrist.

EvoTears är den första ögondroppen som endast innehåller ett enda ämne – Perfluorohexyloktan (F6H8). Perfluorohexyloktan är fettlöslig och inte benägen att reagera vare sig kemiskt, fysiologiskt eller metaboliskt. Perflourohexyloktan har lägre ytspänning än vatten vilket gör att droppen sprids över ögats yta mycket snabbt.

EvoTears innehåller inga konserveringsmedel, fosfater eller emulgeringsmedel och är den enda vattenfria ögondroppen. Det gör att droppens volym på 10 µl blir cirka 1/3 av vanliga vatteninnehållande ögondroppars storlek, vilket motsvarar ungefär den volym som får plats på ögats yta.

*MGD (Meibomian Gland Dysfunction) = Dysfunktion i de Meibomska körtlarna
Ska ej användas ihop med kontaklinser.

Thealoz Duo ögondroppar innehåller en kombination av cellskyddande trehalos och återfuktande hyaluronsyra vilket är ett mycket effektiv sätt att behandla torra ögon. Thealoz Duo kan fungera oavsett om du har milda, medelsvåra eller svåra problem av torra ögon. Anledningen är att oavsett svårighetsgrad har du med torra ögon så har dom nytta av både återfuktning och cellskydd. Innehåller inget konserveringsmedel och passar ihop med linser. Denna droppe finns även som gel för dig som behöver yttligare återfuktning. Då ej ihop med linser.