Närsynthet (myopi)
Närsynthet (myopi) innebär att man ser suddigt på långt håll men ofta bra på nära håll. Detta beror på att ögat bryter ljuset för mycket så det blir en suddig bild på näthinnan, man kan ibland se att det beror på att ögat är lite för långt.
För att korrigera närsynthet har man minusstyrka på sina glasögon eller kontaktlinser.
Översynthet (hyperopi)
Översynthet (hyperopi) innebär när man är yngre att man ser ganska bra utan glasögon då det är ett synfel där ögonen kan spänna sig och korrigera det själv. Däremot får man då ofta problem som huvudvärk och trötta/ansträngda ögon då ögonen går och spänner sig hela tiden.
När man är äldre har man sämre förmåga att spänna ögonen och ser då suddigt på nära håll men kan även se suddigt på långt håll. Detta beror på att ögat bryter ljuset lite för lite så det blir en suddig bild på näthinnan.
För att korrigera översynthet har man plusstyrka på sina glasögon eller kontaktlinser.
Astigmatism (brytningsfel)
Astigmatism (brytningsfel) innebär att man ofta ser skuggbilder runt det man tittar på och gör att de känns utdragna. Detta märks oftast på långt håll men kan även störa på nära håll.
Oftast har man astigmatism i kombination med närsynthet eller översynthet, och beror på att ljuset bryts olika i olika delar av ögat, en del av ljuset hamnar som en skarp bild på näthinnan och en annan del av ljuset ger en suddig bild.
För att korrigera astigmatism har man toriska(cylinder) glasögon eller kontaktlinser.
Ålderssynthet (presbyopi)
Ålderssynthet (presbyopi) innebär att man får svårare att läsa på nära håll och det brukar börja märkas runt 40-45 års åldern.
Man brukar vilja hålla saker längre ifrån sig när man ska läsa och det kan ta längre tid att växla från långt till nära håll. Detta beror på att linsen i ögat blir mindre flexibel med åren och kan inte forma om sig för att skapa en skarp bild på näthinnan när man tittar på nära håll.
Det är en normal åldersförändring och korrigeras med läsglasögon eller progressiva glasögon eller kontaktlinser